Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
SD Association představila nový standard SD 7.1, který hovoří o microSD paměťových kartách s technologiemi známých z SSD disků. Využijí standardy jako PCI Express a NVMe, díky čemuž zvládnout téměř 1 GB/s.
2xs (262) | 27.2.20199:15
Jde skutečně o přenosovou rychlost 985 megabajtů za sekundu? A ne megabitů za sekundu?
A je to rychlost zápisu nebo čtení?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6685) | 27.2.20199:28
Ano, MB­/s. Je na tom snad něco divného?

Vždyť 100 MB­/s ­(tj. 800 Mb­/s­) dnes dá každá druhá UHS­-I karta a teoretickým meximem UHS­-I je 104 MB­/s ­(tj. 832 Mb­/s­). A to tu máme ještě rychlejší standard UHS­-II, UHS­-III a ještě tento nejnovější SD Express. Bylo by velmi divné, kdyby třetí nástupce dnes obvyklého standardu ­(832 Mb­/s­) přinášel teoretické maximum jen o 18 % vyšší ­(985 Mb­/s­), ne? Ostatně např. A­-Data s UHS­-II už dva roky nabízí kartu schopnou dosáhnout 290 MB­/s ­(2320 Mb­/s­) a nějaké takové má i Lexar a SanDisk, nepletu­-li se. Takže ne, opravdu to nejsou Mb­/s, ale MB­/s.

Je to teoretická maximální přenosová rychlost rozhraní, tedy jedním nebo druhým směrem.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 27.2.201911:11
Raději si to ještě pořádně ověřte. Můj SSD disk rozhodně nekopíruje rychlostí skoro 1 gigabajt za sekundu. A paměťové karty jsou obvykle o dost pomalejší. Chtěl bych vidět zkopírovaný film v DVD kvalitě za 4 sekundy :D
Třeba drátová síťová karta dává ideálně gigaBIT za sekundu. Většinou se přenosy měří v n­-bitech a ne n­-bajtech... protože bajt může být složen z různého počtu bitů.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6685) | 27.2.201912:24
Co chcete ověřovat? Jsou to MB­/s. Já nevím, to jste opravdu zaspal posledních 10 let a nevíte, kde jsou dnes paměťové karty? To vám oficiální obrázek SD Association s MB­/s opravdu nestačí? Kde jinde to chcete ještě ověřit?

A má Váš SSD disk kopírovat rychlostí 1 GB­/s? Jde o maximální rychlost rozhraní, ne o maximální rychlost zařízení. Paměťové karty testuji už několik let a ačkoli nedosahují udávaných rychlostí výrobce, dost se jim blíží. Takové 100 MB­/s čtení na papíře v reálu skutečně přečte kartu s cca 80 MB­/s a v benchmarku i s 90 MB­/s. Tak to prostě je a nic s tím neuděláte. Mám to ověřené mnohokrát. Výrobci karet a disků běžně udávají rychlosti v MB­/s, nikoli v Mb­/s. 985Mb­/s překoná dnes v podstatě každá UHS­-II karta.

Navíc znova, jde o teoretickou maximální rychlost nového rozhraní, stejně jako SATA3 dokáže teoreticky 600 MB­/s, ale disky, které ho využívají, se málokdy dostanou přes 550 MB­/s. Takže až bude existovat taková karta, která bude nový standard podporovat a jejíž konstrukce se dovolí přiblížit maximum daného rozhraní, tak nevidím důvod, proč by DVD film nemohla zkopírovat za cca 5 sekund, pokud bude i čtečka karet podporovat takový standard a budete mít dostatečně rychlý SSD disk, který zvládne ta data takto rychle ládovat.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 28.2.20199:13
Je velmi častým zmatkem z nevědomosti nebo ignorance, že se uvádějí Mb jako MB... netuší, že je to rozdíl. Anebo výrobci vědí, ale mohou to i schválně uvádět v MB, protože se pak zdá, že jsou rychlejší.
Přenosová rychlost síťových karet je v Mb, wifiny jsou v Mb, USB rozhraní uvádí přenosové rychlosti v Mb, Firewire také, harddisky, rozhraní... Bude toho mnohem víc. Ale zrovinka ty vaše karty se uvádějí v MB... zajímavé.
Nevidím ani smysl, aby se uváděla nějaká teoretická, nedosažitelná hodnota... maximum rozhraní za ideálních laboratorních podmínek, které nikdy jindy nenastanou. SSD na řadiči na PCI­-E jsem včera dvakrát změřil: 95 MB­/s ­(čtení a současně zápis na tentýž disk­), tak rozhodně ta kartička pojede 10x rychleji :D ...to by ji asi výrobci počítačů zkusili použít místo disku, protože to je zatím nejužší místo... největší brzda.
Nevylučuju, že takové rychlosti někdy budou, ale nevěřím, že v dnešním foťáku nebo čtečce se takto rychle zapisuje.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6685) | 28.2.201910:02
Harddisky uvádí rychlosti v MB­/s, rychlost rozhraní pro ně v Mb­/s. Teoretická hodnota se uváděla vždycky, i u těch síťových rozhraní. Gigabit je Gb­/s, teoretická hodnota, která se v praxi nedosahuje. U WiFi také, teoretická rychlost rozhraní. Udávala se vždy a udávat se bude. Teoretická rychlost se udává u SATA, u PCIe, u všeho. Tak proč to najednou vadí u rozhraní pro paměťové karty? Nikdo neříká že ta karta poběží 985 MB­/s, ale že rozhraní pro ni to má zvládnout.

Nevím, kde jste přišel na to, že v dnešním fotoaparátu nebo čtečce se takto rychle zapisuje. Proboha, včera zveřejnili specifikaci nového rozhraní, tak určitě se v dnešním fotoaparátu bude tak rychle zapisovat :­-D Propána, vždyť to potrvá ještě nějaký ten rok, než se vůbec objeví první karta, čtečka a fotoaparát, které budou toto rozhraní podporovat. UHS­-III bylo definováno v roce 2017 a nevím o tom, že by existovalo cokoli, co by to dnes podporovalo. UHS­-II se objevilo v roce 2011 a první karty se objevily v roce 2013.

S tím Vaším testem... Že Vy jste kopíroval jeden soubor z jednoho disku na tentýž disk? :­-D To je ale záležitost, která je úplně něco jiného, než tvrdí tato čísla. Ta hovoří o přenosu dat někam jinam. Tedy potřebujete ještě druhé zařízení, které je ještě rychlejší a má ještě rychlejší rozhraní než Váš disk. Propána, takové základy byste snad mohl znát.

Jen tak pro ukázku. Toto je dnešní UHS­-II karta, kterou můžete koupit v obchodě: https:­/­/i2hard.ru­/publications­/22437­/ Teoretická rychlost UHS­-II rozhraní 624 MB­/s. Maximální rychlosti udávané výrobcem 275 MB­/s u čtení a 100 MB­/s u zápisu. Přeskočte ty benchmarky až na H2testw. Tento benchmark ­(a můžete si to i sám vyzkoušet­) opravdu zaplní celou kartu daty. A světe div se, nahrál tam přes 60 GB dat za 9 minut rychlostí 111 MB­/s ­(tj. 888 Mb­/s­) a přečetl těch více než 60 GB dat za necelých 5 minut rychlostí 209 MB­/s ­(tedy 1672 Mb­/s­). Tedy už dnes karty zvládají okolo 1,7 Gb­/s :­-­) Můžete sice protestovat, ale taková jsou fakta. Prostě nemáte pravdu, jsou to MB­/s. Už dnes existují karty, které umí více než 985 Mb­/s. A můžete si je i koupit.
Odpovědět0  0
jozkopower (452) | 28.2.201914:12
p.Šurkala má pravdu v celom rozsahu príspevkov. Ako príklad uvádzam dva snímky obrazovky rýchlosti čítania z SD a SSD. Použitá SD karta je SanDisk Extreme Pro 300MB­/s vložená do čítačky Kingston USB 3.0. Z SD karty sa prenáša na SSD 10GB dát s počtom 2668 položiek rýchlosťou 223MB­/s.
Druhý snímok prezentuje prenos 30GB dát z jedného SSD na druhý SSD rýchlosťou 1760MB­/s :

https:­/­/www.zonerama.com­/jozko1­/Album­/5128783
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.